Piramida e Madhe e Gizës Egjiptologët besojnë se piramida u

Piramida e Madhe e Gizës Egjiptologët besojnë se piramida u

15.2.2021, 12:22:27 e pasdites
Piramida e Madhe e Gizës Egjiptologët besojnë se piramida u ndërtua si një varr për Dinastinë e Katërt mbreti Egjiptian Khufu për një periudhë 20-vjeçare duke përfunduar rreth 2560 pes. Fillimisht duke qëndruar në 146.5 metra (481 këmbë), Piramida e Madhe ishte struktura më e gjatë e bërë nga njeriu në botë për më shumë se 3,800 vjet. Vlerësohet se peshon afërsisht 6 milion ton dhe përbëhet nga 2.3 milion blloqe gurësh gëlqeror dhe granit, disa peshojnë deri në 80 ton. Fillimisht ishte e mbuluar nga gurë zorrë gëlqeror që formonin një sipërfaqe të lëmuar të jashtme; ajo që shihet sot është struktura themelore thelbësore, megjithëse disa gurë zorrë ende mund të shihen në bazë. Ajo u ndërtua duke nxjerrë gurë të mëdhenj nga një gurore dhe duke i ngritur ato në vend, por ka teori të ndryshme shkencore dhe alternative në lidhje me teknikën e saktë të ndërtimit. Janë tre dhoma të njohura brenda Piramidës së Madhe. Dhoma më e ulët është prerë në themel mbi të cilën u ndërtua piramida dhe ishte e papërfunduar. Të ashtuquajturat Dhoma e Mbretëreshës dhe Dhoma e Mbretit janë më lart brenda strukturës piramidale. Pjesa kryesore e kompleksit Giza është një grup ndërtesash që përfshinin dy tempuj mortorë për nder të Khufu (një afër piramidës dhe një afër Nilit), tre piramida më të vogla për gratë e Khufu, një piramidë edhe më e vogël "satelit", një shteg i ngritur që lidh dy tempujt dhe varre të vegjël mastaba për fisnikët që rrethonin piramidën. video e realizuar nga @100 .pixel

Artikuj të ngjashëm