Nëna e Menmaatre Seti I ishte një mbret i Dinastisë së

Nëna e Menmaatre Seti I ishte një mbret i Dinastisë së

5.6.2021, 2:00:52 e pasdites
Nëna e Menmaatre Seti I ishte një mbret i Dinastisë së Nëntëmbëdhjetë të Mbretërisë së Re të Egjiptit, djali i Ramesses I dhe Sitre dhe babai i Ramesses II. Varri i Seti-t i ruajtur mirë (KV17) u gjet në 1817 nga Giovanni Battista Belzoni, në Luginën e Mbretërve; provoi të ishte më e gjata me 446 metra (136 metra) dhe më e thellë nga të gjitha varret mbretërore të Mbretërisë së Re. Ishte gjithashtu varri i parë që përmbante dekorime (përfshirë Librin e Lopës Qiellore në çdo vendkalim dhe dhomë me basoreliev shumë të rafinuar dhe piktura shumëngjyrëshe - fragmente prej të cilave, përfshirë një kolonë të madhe që përshkruan Seti I me perëndeshën Hathor, mund të jenë parë në Muzeun Arkeologjik Kombëtar, Firence. Ky stil dekorativ krijoi një precedent i cili u ndoq plotësisht ose pjesërisht në varret e mbretërve të mëvonshëm të Mbretërisë së Re. Vetë mumja e Seti u zbulua nga mil Brugsch më 6 qershor 1881 në memorjen e mumies ( varri DB320) në Deir el-Bahri, dhe që atëherë është mbajtur në Muzeun Egjiptian në Kajro. Sarkofagu i tij i madh, i gdhendur në një copë dhe i zbukuruar në mënyrë të ndërlikuar në çdo sipërfaqe (përfshirë perëndeshën Nut në bazën e brendshme), është në Muzeun e Sir John Soane Soane e bleu atë për ekspozitë në koleksionin e tij të hapur në 1824, kur Muzeu Britanik refuzoi të paguante 2000 £ të kërkuara. Me të mbërritur në muze, alabastri ishte i bardhë i pastër dhe i veshur me sulfat blu bakri. Vitet e klimës dhe ndotjes së Londrës e kanë errësuar alabastrën në një ngjyrë tifoze dhe lagështia e thithur ka bërë që materiali i lagështit higroskopik të bie dhe të zhduket plotësisht. Një akuarel i vogël afër regjistron pamjen, siç ishte.

Artikuj të ngjashëm