Qyteti i Humbur i Herakleionit Aleksandria, Egjipt Një

28.8.2021, 7:35:20 e paradites
Qyteti i Humbur i Herakleionit Aleksandria, Egjipt Një qytet antik i zhvarrosur nga thellësitë e oqeanit. ISHTE PARALISHT ME SHUME SE NJE Legjende. Duke u shfaqur në disa mbishkrime të rralla dhe tekste të lashta, qyteti i Thonis-Heracleion ishte fshehur për mijëra vjet, i zhytur thellë nën det. Pasi kërkuan për vite duke kontrolluar zonën e madhe të Gjirit Abu Qir në brigjet e Egjiptit, arkeologu francez Franck Goddio dhe ekipi i tij panë një fytyrë kolosale që dilte nga hijet ujore. Goddio më në fund ishte ndeshur me Thonis-Heracleion, e zhytur plotësisht 6.5 kilometra larg bregut të Aleksandrisë. Ndër rrënojat nënujore ishin 64 anije, 700 spiranca, një thesar monedha ari, statuja që qëndronin në këmbë 16, dhe më së shumti mbetjet e një tempulli masiv të perëndisë Amun-Gereb, dhe sarkofagët e vegjël për kafshët që u sollën atje si oferta. Rrënojat dhe artefaktet e bëra nga graniti dhe dioriti janë ruajtur në mënyrë të jashtëzakonshme dhe japin një paraqitje të shkurtër në atë që ishte, 2300 vjet më parë, një nga qytetet më të mëdha portuale të botës. Porti i Thonis-Heracleion (emrat egjiptianë dhe grekë të qytetit) kontrollonte të gjithë tregtinë në Egjipt. I ndërtuar rreth tempullit të tij të madh, qyteti u kryqëzua me një rrjet kanalesh, një lloj Venecieje e lashtë egjiptiane, dhe ishujt e tij ishin shtëpi për faltore dhe shtëpi të vogla. Dikur një qytet i madh, sot historia e tij është errësuar kryesisht dhe askush nuk është plotësisht i sigurt se si përfundoi plotësisht nën ujë. Burimi:- faqja e internetit atlasobscura

Artikuj të ngjashëm